Termin i miejsce.
Festiwal odbędzie się w dniach 18‐19 sierpnia 2012 roku w Grucznie. Ekspozycje w ramach Festiwalu Smaku będą usytuowane na terenie otwartym w pobliżu zabytkowego młyna będącego siedzibą organizatora imprezy.
Cele i idea.
Festiwal ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko‐pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Ziemi Chełmińskiej i Dobrzyńskiej, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w Festiwalu są także zapraszani goście z innych regionów naszego kraju, oraz z zagranicy. Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy szereg występów artystycznych i koncertów, a całość sprzyja wypoczynkowi, rozrywce i promocji kultury regionu.
Organizator.
Organizatorem jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły z siedzibą w Grucznie przy ul. Młyńskiej 4. Bezpośrednim organizatorem jest Komitet Organizacyjny Festiwalu powołany przez Zarząd TPDW.
Festiwal Smaku to impreza skierowana przede wszystkim do mieszkańców naszego regionu oraz miłośników dobrej kuchni i zdrowej żywności z całego świata. Zwiedzanie ekspozycji przez odwiedzających jest bezpłatne, jednak zalecamy zakup Festiwalowych toreb na „trofea”.
Czas trwania Festiwalu
‐ w sobotę 18.08.2012 r. w godzinach 10.00‐20.00
‐ w niedzielę 19.08.2012 r. w godzinach 10.00‐17.00